Kiedy dodać warzywa do bulionu – Razem z mięsem czy później. Nigdy nie popełniaj tego błędu.

Przygotowując bulion, należy przestrzegać kilku ważnych kroków.

Sprawdź nasze wskazówki, dzięki którym z rosołem zawsze Ci się uda. Jeśli zrobisz to w ten sposób, będzie miał idealny kolor i smak!

Zaleca się następujące postępowanie przy gotowaniu rosołu. Marchew, seler, pietruszka – to tradycyjne trio warzyw, które większość słowackich gospodyń domowych dodaje do rosołu. Niektóre gospodynie domowe lubią także połączenia z innymi warzywami, np. papryką. Dzięki nim rosół staje się jeszcze ciekawszy w smaku.

Jakie warzywa dodać do bulionu?

Wydawać by się mogło, że dodanie warzyw do bulionu to prosta czynność, którą można wykonać w każdej chwili.

Jednak jest odwrotnie. Ale zróbmy porządek. Warzywa na bulion należy dokładnie umyć, a następnie obrać.

Niektórzy uważają, że warzywa na rosół należy pokroić, aby nie utrudniały jedzenia. Wygląda na to, że jest to błąd. Warzywa gotowane w całości lepiej oddają swój smak.

Jeśli pokroisz go zbyt drobno, zagotuje się we wrzącej wodzie. Zasadniczo gotowanie bulionu należy rozpocząć od polania mięsa zimną wodą. Następnie do miski można dodać ziele angielskie i liść laurowy.

Kiedy dodać warzywa do bulionu?

Przygotowany garnek postaw na gaz i gotuj około 1 godziny, lub przynajmniej pół godziny bez warzyw. W międzyczasie za pomocą łyżki cedzakowej odfiltruj brud z powierzchni.

Dopiero po wstępnym ugotowaniu mięsa przychodzi kolej na warzywa. Warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy bulion na bardzo małym ogniu jeszcze przez 1-2 godziny. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz świetne rezultaty w postaci klarownego i smacznego bulionu!

Idealne proporcje poszczególnych rodzajów warzyw

Aby zupa wyszła idealnie należy zachować odpowiednie proporcje.

Zgodnie z zaleceniami prawidłowy bulion powinien zawierać:

  • 10 sztuk pietruszki i marchewki
  • 4 pory
  • 1 seler
  • kawałek kapusty

Taki stosunek nada zupie doskonały smak i aromat.

Jak ugotować klarowny, złocisty rosół? Dlaczego bulion staje się mętny?

Gdy bulion w trakcie gotowania zmętnieje, zmienia się także jego smak i zapach. Ale dlaczego tak się dzieje? Powodów może być kilka. Jedną z najczęstszych przyczyn jest nieusuwanie piany z powierzchni bulionu podczas gotowania lub gotowanie bulionu w zbyt wysokiej temperaturze.

Rosół również zmętnieje, gdy włożymy surowe mięso do gorącej wody. Wtedy białko szybko się zestala i zupa staje się nieprzezroczysta. Użycie mięsa, które nie jest już świeże, również może mieć wpływ na jakość.

Chociaż zrobienie idealnego bulionu wydaje się niezwykle trudne, istnieje wiele sposobów, aby to osiągnąć. Przede wszystkim należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach.

Aby zapobiec zmętnieniu zupy, wykonaj następujące czynności:

  • używamy tylko świeżego mięsa i zalewamy je zimną wodą
  • zupę gotuj na małym ogniu, najlepiej kilka godzin
  • podczas gotowania usunąć pianę
  • nie mieszaj bulionu podczas gotowania

Nie zapominaj również o tych zasadach.

1.Dużo warzyw

Warzywa dodają bulionowi koloru i smaku, a jeśli użyjesz ich za mało, zupa będzie mdła.

2.Dobre mięso

Nie należy lekceważyć wyboru mięsa na rosół. Najlepiej wybrać taki, który ma trochę tłuszczu.

Dzięki temu zupa będzie wyjątkowo aromatyczna, a smak bardziej wyrazisty.

3.Na koniec sól

Mięso i warzywa gotuj bez soli, bo wtedy dodają wodzie najwięcej smaku.

Co zrobić, żeby rosół był złocisty?

Zdarza się, że mimo wysiłków bulion jest bardzo smaczny, ale ma pozbawiony smaku, matowy kolor. Czasem jest to mięso. Rosół gotowany wyłącznie na mięsie z kurczaka jest bardzo lekki i przezroczysty.

Istnieje wiele sposobów na poprawę koloru zupy!

Możesz na przykład użyć tych sztuczek, aby poprawić kolor bulionu:

Piękny złocisty rosół powstanie również podczas gotowania z kurczakiem, jeśli dodamy do niego kawałek wołowiny. Można dodać także 1/2 łyżeczki kurkumy , która nada pięknego koloru, ale nie wpłynie na smak bulionu.

Co zrobić, jeśli bulion zmętnieje?

Zapomniany trik z niesamowitym efektem. Możesz także zastosować trik z białkiem jaja podczas gotowania , aby pozbyć się brudu. W tym celu do bulionu dodać jedno lub dwa białka , które wchłoną tłuszcz odpowiedzialny za zmętnienie podczas gotowania. Po ugotowaniu bulionu bez problemu wyjmiemy je łyżką cedzakową.

Dzięki kostkom lodu zupa znów będzie klarowna.

Wystarczy wrzucić je do bulionu, a tłuszcz pod wpływem temperatury zgromadzi się na powierzchni zupy. Następnie można go łatwo usunąć łyżką cedzakową.

Dodaj zimną wodę

To sprawdzony patent babci, o którym nie powinniśmy zapominać.

Zarówno szefowie kuchni, jak i doświadczone gospodynie domowe doskonale wiedzą, że istnieje świetny sposób na to, aby rosół był zawsze doskonały. Wystarczy, że do wrzącej zupy choć raz dodamy szklankę zimnej wody, a można to robić wielokrotnie. Czynność tę nazywa się temperowaniem bulionu.

W ten sposób obniżymy jego temperaturę, dzięki czemu bulion nie będzie już mętny, a będzie pięknie klarowny. Efekt jest bardzo podobny do działania lodu, dlatego wystarczy podczas gotowania dodać 2-3 razy odrobinę zimnej wody i cieszyć się czystym, aromatycznym bulionem.

Powodzenia!

error: Content is protected !!