Przepis na przygotowanie pysznej i chrupiącej cukinii, dzięki której nie pobrudzisz swoich rąk.

Pyszna cukinia z czosnkiem może stać się rewelacyjną przekąską. Nie trzeba przy tym brudzić rąk, a będziemy mogli spróbować ciekawego dania. A zatem zobaczmy, jak ją przygotować.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki
  • Olej
  • Ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki sezamu
  • 100 ml sosu sojowego

Wykonanie:

Na początek dokładnie myjemy cukinię, obieramy ją i obcinamy oba końce.

Z pomocą widelca wykonujemy głębokie rowki na powierzchni warzywa.

Cukinię kroimy wzdłuż na dwie części, a potem na kawałki. Przekładamy całość do woreczka.

Wsypujemy mąkę i skrobię kukurydzianą. Zamykamy i potrząsamy tak, by całość się wymieszała i sypkie składniki oblepiły cukinię.

W osobnej misce ubijamy jajka. Wystarczy trzepaczką.

Wrzucamy do miski cukinię, mieszamy, a następnie smażymy na oleju.

Kawałki cukinii obracamy, aż uzyskają zloty kolor.

Gdy się usmaży, przekładamy cukinię do miski, dodajemy czosnek i sos sojowy.

Posypujemy całość sezamem, odkładamy na 20 min. Od czasu do czasu mieszamy.

SMACZNEGO!

error: Content is protected !!