Cały sekret tkwi w ułożeniu na cieście startych jabłek i przykryciu ich kolejną warstwą ciasta: Przepis na najlepszą szarlotkę pod słońcem.

Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od ubicia masła przy pomocy miksera. Następnie dodajemy do niego sól i proszek do pieczenia. Ostatnim już etapem jest powolne wsypywanie mąki i mieszanie aż do momentu uzyskania jednorodnej, gładkiej masy.

Tak przygotowane ciasto należy owinąć przy pomocy folii spożywczej i umieścić w lodówce na co najmniej 40 minut. Po ich upływie ciasto wyjmujemy i kroimy na dwie równe części.

Jedną z nich umieszczamy na stolnicy, podsypanej wcześniej mąką i rozwałkowujemy.

Teraz można zająć się przygotowaniem nadzienia. W tym celu ścieramy jabłka na dużych oczkach tarki. Tak przygotowane owoce, posypujemy wanilią i cynamonem. Twaróg, stanowiący jeden z podstawowych elementów wypieku, mieszamy natomiast ze śmietaną, cukrem i jajkiem.

error: Content is protected !!