Cały sekret tkwi w ułożeniu na cieście startych jabłek i przykryciu ich kolejną warstwą ciasta: Przepis na najlepszą szarlotkę pod słońcem.

Na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, umieszczamy rozwałkowane ciasto. Można go jeszcze podsypać skrobią lub mąką. Następnie nakładamy naprzemiennie łyżkę masy jabłkowej i serowej, tworząc w ten sposób wzór szachownicy.

Całość przykrywamy drugą warstwą ciasta, którą rozwałkowujemy podobnie, jak jego pierwszą część. W tym momencie warto zwrócić uwagę na jego fragmenty, wystające poza blachę i – w razie konieczności – odciąć je nożykiem. Ważne jest również nakłucie ciasta widelcem i posmarowanie całości rozkłóconym jajkiem.

Tak przygotowaną szarlotkę, należy wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Ciasto powinno piec się przez 40 minut.

Po tym czasie można już cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudownym aromatem, roznoszącym się po całym domu!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!