Przepis mojej mamy na najlepsze szybkie rogaliki: Pradawne ciasto bez tłuszczu, są smaczne i fantastycznie chrupiące.

Cienko rozwałkować na lekko natłuszczonej desce, a następnie zawinąć. Spróbuj rozciągnąć go tak cienko, jak to możliwe i mocno zwinąć, wywijając na zewnątrz dłonią. Pozostawiamy go na blasze wyłożonej papierem silikonowym tak, aby końce zawsze były skierowane w dół, w przeciwnym razie końce „otworzą się” podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika (woda powinna być podgrzana razem z piekarnikiem, aby wytworzyła się w środku para). Przed włożeniem do piekarnika posmaruj powierzchnię rogali wodą (lub spryskaj), aby nigdzie nie pozostała mąka, bo tam, gdzie nie nasiąknie wodą, ciasto nie będzie miało ładnego koloru.

Po 10-15 minutach pieczenia (u mnie 13 minut), gdy zobaczysz, że zaczęło się zarumieniać, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i włącz wentylator. Teraz niech rogaliki pieką się, aż będą ładnie czerwone w ciągu 3-5 minut (u mnie 4 minuty).

Gdy je wyciągamy, spryskujemy je odrobiną zimnej wody. Umieść na ruszcie do ostygnięcia. Życzymy smacznego! 🙂

Czytaj dalej

error: Content is protected !!