Już 50 ml soku z buraka lub jedzenie 100 g gotowanych buraków zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na żelazo i zapobiega anemii. Do tego pomaga również schudnąć!
To czerwone warzywo ma zbawienny wpływ na trawienie, oczyszcza wątrobę i przyśpiesza metabolizm. Dlatego świetnie sprawdza się w potrawach odchudzających.
Posiadają wiele cennych witamin takich jak: witamina C, wiele witamin z grupy B, a witaminę A, E i K. Są również bogactwem wielu minerałów: żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, cynku i potasu. Dlatego są niezwykle cenne dla zdrowia!
Burak jest składnikiem wielu dań – można z niego przyrządzić kotlety, zupy, a także wiele sałatek. Jedząc dania z buraków, nie musimy martwić się o sylwetkę, gdyż w 100 gram buraków zawiera tylko 43 kalorie.
Śliwki wymoczyć w wodzie przez 30 minut, a następnie pokroić. Buraki zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z posiekanymi orzechami, dodać zmielony czosnek, jogurt i sól do smaku. Wymieszać.