Pyszne ciasto czekoladowe – Proste w wykonaniu – Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Przepis na deser, który dziś zaprezentujemy, został nazwany na cześć aktora i piosenkarza Paula Robesona. To czekoladowe ciasto jest delikatnym, soczystym i aromatycznie pachnącym, słodkim wypiekiem.

Nawiązanie jego nazwy do piosenkarza operowego Paula Robesona odnosi się do związanej z nim symboliki. Czekoladowe ciasto to obraz skóry aktora, biały krem jego uśmiechu, a polewa na wierzchu jego włosów.

W przypadku pieczenia biszkoptów należy koniecznie przestrzegać pewnych wytycznych. Nie można zastępować tradycyjnego masła margaryną rośliną.

Ważne jest także stosowanie dobrej jakości kakao, co zapewni ciastu odpowiedni kolor, smak i aromat. Użyta śmietana powinna być odpowiednio tłusta, tak aby krem był puszysty i gęsty.

Składniki, z których przygotowujemy biszkopt, powinny mieć temperaturę pokojowa. Należy wyjąć wszystkie składnik z lodówki odpowiednio wcześnie przed pieczeniem. Wyjątek stanowi śmietana, która powinna znaleźć się na naszym stole bezpośrednio przed ubijaniem.

Znając te złote zasady, możemy przystąpić do przygotowywania ciasta. Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów cukry
  • 250 ml kefiru
  • 80 gramów masła
  • 2 jaja
  • 600 gramów śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 gramów cukry waniliowego
  • 80 gramów cukry pudru
  • 100 gramów orzechów włoskich

Przygotowanie:

error: Content is protected !!