Pyszna, zdrowa zupa kalafiorowa w 30 min, zaskoczę Cię tym przepisem. Tak dobrej jeszcze nie jadłaś

Zupa kalafiorowa jest niezwykle szybka i łatwa w wykonaniu.

Świetnie smakuje w połączniu z serem oraz marchewką. Można ją zrobić już w zaledwie 30 minut! Ta zupa świetnie rozgrzeje zwłaszcza z zimowe dni.

Składniki:

  • 1 główka średniego kalafiora, który należy podzielić na różyczki,
  • 1 starta wcześniej marchewka,
  • 1/4 szklanki pokrojonego selera,
  • 1 kostka bulionu warzywnego albo mięsnego, który można zastąpić 2 kubkami gotowego już bulionu zamiast 2 szkl. wody,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • odrobina soli,
  • odrobina czarnego pieprzu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka startego sera cheddar,
  • słodka/ostra papryka,
  • zioła,
  • ulubione inne przyprawy.

Sposób przygotowania:

Kalafior należy włożyć go garnka wraz z marchewką oraz selerem. Warzywa zalać albo samym bulionem, albo wodą wraz z bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia.

Potem gotować to około kwadrans, dopóty, dopóki warzywa nie będą miękkie. W rondelku trzeba rozpuścić masło na mniejszym ogniu.

Kolejnym krokiem jest dodanie nie tylko mąki, ale również soli oraz pieprzu. Później stopniowo wlewać mleko. Całość ponownie doprowadzić do momentu wrzenia i jeszcze gotować około 2 minuty, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Po zmniejszeniu płomienia dodać starty ser. Mieszankę wlać do garnka z zupą.

error: Content is protected !!