Zupa jarzynowa z groszkiem – Każde dziecko pokocha taką zupę od pierwszej łyżki.

Moje dzieci nigdy nie przepadały za zupami i traktowały je zawsze jak zło konieczne, a nie pożywne i zdrowe pierwsze danie. Tak było do czasu, kiedy pierwszy raz spróbowały zupy jarzynowej z groszkiem, według tego przepisu.

 

 

Prosta, szybka, kremowa i delikatna zupa, na którą pociechy będą czekać już od rana, przygotujesz z minimalnego zestawu produktów, a jej smak zauroczy również starszych domowników. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 litr bulionu drobiowego bądź warzywnego
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • sól, przyprawy do smaku
  • świeże zioła do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytą i obraną marchewkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, obraną cebulę pokrój w drobniutką kosteczkę. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kostkę, jajka ugotuj na twardo.

2. Tak przygotowane warzywa, wrzuć do garnka i lekko podsmaż na maśle. Gdy marchewka będzie miękka a cebulka zeszkli się, zalej wszystko bulionem.

 

3. Teraz dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek wraz z zalewą. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj starte na tarce o grubych oczkach jajka na twardo.

 

4. Gotuj zupę przez kilka minut, dopraw solą, pieprzem i przyprawami oraz drobno pokrojonymi świeżymi ziołami. Gotowe!

 

Delikatną, lekką zupę jarzynową z groszkiem podawaj na gorąco z kleksem z kwaśnej śmietany i udekorowaną ziołami. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!