Zupa grzybowa według przepisu z notatnika mojej mamy. Instrukcje krok po kroku.

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki + szczypta ostrej papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 ziemniak
  • Majeranek
  • pieprz
  • pietruszka lub szczypiorek
  • sól

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmaż na maśle i pozwól jej nabrać złotego koloru.
Następnie wsypujemy gładką mąkę i robimy zasmażkę, którą zalewamy bulionem lub wodą i miksujemy na gładką masę.

Dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki i ziemniaki, posypać papryką, pieprzem, solą i majerankiem.
Gotować około 30 minut, od czasu do czasu mieszając zupę. Przed zdjęciem zupy z ognia dodać zmiażdżony czosnek.

Udekorować szczypiorkiem lub pietruszką. Smacznego!

error: Content is protected !!