Przygotowanie:
Umyj i obierz ziemniaki. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach Włóż do miski i zalej je zimną wodą. Mięso jeśli masz w kawałki, pokrój na plastry. Następnie przykryj je folią i rozbij delikatnie tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Odcedź ziemniaki i przełóż do innej miski. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do ziemniaków trzy jajka, sól, pieprz, cebulę i mąkę. Wszystko wymieszaj. Do osobnej miski wbij dwa jajka i rozkłóć je widelcem. Obtocz w nich mięso.
Weź patelnię, nalej na nią olej i włącz palnik. Połóż na niej warstwę ziemniaków, a na niej plaster mięsa obtoczony w jajku. Przykryj je na wierzchu drugą warstwą ziemniaków. Tak powstały placek smaż z każdej strony przez mniej więcej 2-3 minuty.
W ten sam sposób przygotuj pozostałe. Gotowe placki odsączaj na ręczniku papierowym. Weź dużą blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Placki wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika. Piecz je przez 20-25 minut.
W tym czasie zetrzyj na tarce ser i posyp nim placki. Piecz je jeszcze przez mniej więcej 5-7 minut.