Danie jest niezwykle sycące, smaczne i przygotowywane z łatwo dostępnych i co ważne lubianych przez wszystkich składników! Nie wiem, dlaczego nazywane jest ” Egipskimi ziemniaczkami”, ale to najlepsze ziemniaki na świecie, polecam!
Posmaruj blachę do pieczenia jedną łyżeczką oleju.
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie kółka i ułóż na blaszce jako pierwsza warstwę przyszłego dania. Posól do smaku. Równomiernie ułóż mięso na ziemniakach, posyp cebulą i ponownie dopraw. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę ziemniaków.
Danie zalej sokiem pomidorowym zmieszany ze śmietaną. Ponownie posól, lekko skrop oliwą i włóż do piekarnika. Piecz około 40 minut, przykryte folią w temperaturze 200 ° C, a po około pół godziny zdejmij przykrycie. Przed samym końcem pieczenia posyp danie serem.