Egipskie ziemniaki: To danie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy – cała rodzina prosi o dokładkę.

Chciałbym zwrócić Państwa uwagę na ten doskonały przepis, jaki otrzymaliśmy od naszej czytelniczki Pani Lucyny. 

Danie jest niezwykle sycące, smaczne i przygotowywane z łatwo dostępnych i co ważne lubianych przez wszystkich składników! Nie wiem, dlaczego nazywane jest ” Egipskimi ziemniaczkami”, ale to najlepsze ziemniaki na świecie, polecam!

Potrzebujesz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 200 ml soku pomidorowego lub 1 mały przecier pomidorowy
  • 2 łyżki  jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 duże cebule pokrojone w kółka
  • Sól, pieprz
  • Ser do posypania

Przygotowanie:

Posmaruj blachę do pieczenia jedną łyżeczką oleju.

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie kółka i ułóż na blaszce jako pierwsza warstwę przyszłego dania. Posól do smaku. Równomiernie ułóż mięso na ziemniakach, posyp cebulą i ponownie dopraw. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę ziemniaków.

Danie zalej sokiem pomidorowym zmieszany ze śmietaną. Ponownie posól, lekko skrop oliwą i włóż do piekarnika. Piecz około 40 minut, przykryte folią w temperaturze 200 ° C, a po około pół godziny zdejmij przykrycie. Przed samym końcem pieczenia posyp danie serem.

Gdy ser się rozpuści, wyjmij z piekarnika. Danie podawaj np. z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!