Rozpływają się w ustach przepyszne bułeczki ziemniaczane – Każda gospodyni musi poznać ten przepis.
Bułeczki ziemniaczane są idealną przekąską, ale nadają się też świetnie na kolację lub śniadanie. Można je przygotować zarówno ze słodkim jak i pikantnym nadzieniem.
Bułeczki rozpływają się w ustach, są bardzo delikatne, a ich aromat zachęci każdego domownika do jedzenia. Wypróbuj ten przepis na bułeczki ziemniaczane z ciasta drożdżowego, a gwarantujemy, że nie pożałujesz i zrobisz je kiedyś ponownie.
Składniki na ciasto
- mąka (500 g)
- tłusta śmietana (100 ml)
- mleko (200 ml)
- masło (40 g)
- żółtka jajek (3 sztuki)
- cukier (20 g)
- sól (1 łyżeczka)
- suche drożdże (14 g)
Składniki na nadzienie
- ziemniaki (8-10 dużych sztuk)
- cebula (1 duża lub 2 mniejsze)
- kwaśna śmietana (3 łyżki)
- masło (1 łyżka)
- olej roślinny (2 łyżki)
- sól i ulubione przyprawy do smaku
Przygotowanie bułeczek
Podgrzej w rondelku mleko i śmietanę. Dodaj następnie cukier i drożdże. Wszystko wymieszaj i pozostaw na około 15 minut. Roztopione masło utrzyj z dwoma żółtkami i dodaj to do masy z mleka i śmietany. Do mąki dodaj sól i razem wymieszaj.
Wlej następnie przygotowaną masę w niewielkich porcjach i zagniataj, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto umieść w dużej misce, przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym na około 40-60 minut. Powinno potroić swoją objętość.
Aby przygotować nadzienie ziemniaki i obierz i następnie ugotuj w osolonej wodzie. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Usmaż ją na oleju, aż będzie mieć złoty kolor. Odcedź ziemniaki, kiedy będą już miękkie i zrób z nich puree ziemniaczane.
Dodaj do puree usmażoną cebule, sól, pieprz i masło. Wymieszaj wszystko razem i poczekaj, aż przestygnie. Ciasto po wyrośnięciu posyp mąką i ugniataj przez kilka minut w dłoniach. Następnie uformuj z niego kulki i przykryj je ręcznikiem na kilkanaście minut.
Z kulek uformuj bułeczki o podłużnym kształcie i grubości około pół centymetra. Na środek każdej bułki dodaj trochę nadzienia i ściśnij delikatnie krawędzie.
Kiedy wszystkie bułki będą już zrobione to ułóż je na blaszce do pieczenia z wyłożonym papierem. Przykryj je jeszcze raz ręcznikiem kuchennym i odstaw gdzieś na kilka minut w temperaturze pokojowej.