Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – Zawładnęła sercami moich bliskich od pierwszego kęsa.

Zawsze, gdy brakuje mi pomysłu na szybki obiad, zabieram się za zapiekankę z mięsem mielonym. Przygotowanie jej jest łatwe i nie zabiera mi dużo czasu.

 

 

Za to moi bliscy, czekają na nią zawsze siedząc przy stole… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 800 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 50 g masła
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do mielonego mięsa, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Umyte i obrane ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, podsmaż mięso z cebulką. Ziemniaki po ugotowaniu, ugnieć z masłem na delikatne, gładkie puree.

 

3. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Połowę puree ziemniaczanego wyłóż na dno formy, jako pierwszą warstwę, a na nie podsmażone mięso i resztę puree. Wygładź ostatnią warstwę ziemniaków i ponakłuwaj nożem w kilku miejscach. Na koniec, posmaruj całość kwaśną śmietaną.

4. Piecz zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40 minut, do uzyskania złocistego koloru.

 

Zapiekankę podawaj na ciepło, udekorowaną świeżymi ziołami. Może być zarówno szybkim obiadem, oraz smaczną ciepłą kolacją. Świetnie smakuje również posypana startym na tarce o grubych oczkach serem. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!