Zawsze, gdy brakuje mi pomysłu na szybki obiad, zabieram się za zapiekankę z mięsem mielonym. Przygotowanie jej jest łatwe i nie zabiera mi dużo czasu.
Za to moi bliscy, czekają na nią zawsze siedząc przy stole… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do mielonego mięsa, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Umyte i obrane ziemniaki, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, podsmaż mięso z cebulką. Ziemniaki po ugotowaniu, ugnieć z masłem na delikatne, gładkie puree.
3. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Połowę puree ziemniaczanego wyłóż na dno formy, jako pierwszą warstwę, a na nie podsmażone mięso i resztę puree. Wygładź ostatnią warstwę ziemniaków i ponakłuwaj nożem w kilku miejscach. Na koniec, posmaruj całość kwaśną śmietaną.
4. Piecz zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40 minut, do uzyskania złocistego koloru.