ąJeśli nie masz pomysłu na kolację – zrób tą prostą zapiekankę. Zaspokoi głód nawet najbardziej wybrednego członka rodziny

Ten przepis to nowinka w mojej kuchni. Od razu było wiadomo, że będzie często wykorzystywany i da doskonałe efekty.

Kapusta z mięsem tworzą doskonałą kompozycję smaków, ale rzadko spotyka się ją w takiej postaci. Stąd moje zaproszenie, by spróbować samodzielnie przygotować taką wspaniałą zapiekankę! Jej główne składniki to: mielone mięso i kapusta.

Składniki:

  • 800g mielonej wołowiny
  • 1000g kapusty
  • 500g ziemniaków
  • 5 jaj
  • 200g śmietany
  • 3 cebule
  • 120 ml mleka
  • sól
  • czarny pieprz mielony

Na początek, zajmijmy się kapustą. Po zdjęciu górnych liści włóż ją do dużego rondla z gotującą się wodą i zaczekaj do rozdzielenia liści. Gotuje je od tego momentu przez kolejne 2 minuty, po czym trzeba je wyjąć i wystudzić.

Kolejny krok to pozbycie się twardych części kapusty, poprzez ich odkrojenie. Obraną i posiekaną cebulkę podsmaż na patelni.

Następnie dodaj do cebuli mięso mielone i kontynuuj smażenie na małym ogniu.

Aby przygotować ziemniaki, obierz je. Potem przygotuj tarkę o dużych oczkach i dodaj je w takiej postaci do gotowego w połowie mięsa. Nadzienie jest już gotowe, wystarczy je tylko doprawić i wymieszać.

Osobna miska będzie potrzebna na jajka i mleko. Ubij je tam.

Ułóż kapustę w naczyniu żaroodpornym na dnie, tak aby je całkowicie pokryła. Na tym umieść połowę nadzienia i pokryj je masą jajeczną przygotowaną w poprzednim kroku.

Kolejną warstwę utwórz analogicznie. To znaczy: kapusta, nadzienie, jajka, a od wierzchu nałóż liście kapusty.

Od wierzchu posmaruj zapiekankę kwaśną śmietaną. Piecz wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Twoje danie jest już gotowe!

Tak przygotowana zapiekanka idealnie nada się na duże rodzinne przyjęcia, gdyż naje się nią wiele osób. Nic nie zaszkodzi spróbować ją przygotować!

error: Content is protected !!