Zapiekanka „Gołąbek” – Jest o niebo lepsza i przygotujesz ją o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki .

Cała moja rodzina i wszyscy domownicy, uwielbiają gołąbki ze sprawdzonego, tradycyjnego przepisu. Niestety ze względu na pracochłonność i zbyt małą ilość wolnego czasu, nie mogę pozwolić sobie na zbyt częste ich przygotowywanie.

 

Na szczęście, na ratunek przyszedł mi genialny przepis na zapiekankę „Gołąbek”, która sama w sobie jest jednym wielkim gołąbkiem, smakującym jak te tradycyjne i uwielbiane przez wszystkich.

Od tej pory, gołąbki, ale w nieco innej formie, bardzo często goszczą na moim stole, a rodzina i domownicy są zachwyceni. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • mięso mielone – 1 kg
  • bulion mięsny lub warzywny – 500 ml
  • pieczarki – 500 g
  • kapusta biała – 3/4 główki
  • ryż – 2 woreczki
  • cebula – 2 szt
  • mąka – 1-2 łyżki
  • masło – 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy z kartonu – 100 ml
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, papryka, majeranek, czosnek – do smaku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Białą kapustę drobno poszatkuj, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Ryż gotuj w osolonej wodzie przez 7 minut, a obraną cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

2. Gotowany ryż i cebulę, dobrze wymieszaj z mięsem mielonym.

 

3. Teraz, dopraw masę gołąbkową solą, pieprzem i pozostałymi, ulubionymi przyprawami i ziołami.

4. Naczynie żaroodporne, dobrze wysmaruj olejem i ułóż na jego dnie warstwę kapusty, następnie warstwę mięsa z ryżem i polej całość przecierem pomidorowym.

 

5. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do do 200°C, przez 15 minut. Po tym czasie, wlej do naczynia bulion warzywny lub mięsny i piecz dalej przez 1,5 godziny. Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia, odlej do miseczki pozostały w naczyniu z zapiekanką bulion.

6. W tym czasie, przygotuj sos: Pieczarki i cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem. Następnie zalej podsmażone warzywa, wcześniej odlanym bulionem i duś pod przykryciem przez ok 6 minut. siekamy w kostce – przesmażamy składniki na maśle, następnie zalewamy bulionem spod zapiekanki i dusimy 6 minut. Jeśli jest taka potrzeba – zagęść sos odrobiną mąki.

 

7. Dopraw sos do smaku czosnkiem, papryką, majerankiem i szczypiorkiem, zalej tak przygotowanym sosem zapiekankę i zapiecz jeszcze przez kilka minut. Smacznego!

 

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!
Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!