Zapiekane naleśniki bez mąki – można je jeść nawet codziennie, choć jesteś na diecie.

Składniki:

  • 5 łyżek skrobi,
  • 500 ml mleka,
  • 6 jaj,
  • 300 g twarożku,
  • 150 g śmietany (zamiennie z jogurtem naturalnym),
  • masło,
  • cukier według uznania.

5 jaj należy roztrzepać widelcem, a potem do tego należy wsypać cukier (nie warto przesadzać z jego ilością). Powoli należy dodawać skrobię, nie przestając mieszać całej masy.

Po dodaniu całej skrobi należy dodać sprawdzić czy w masie nie ma grudek. W następnym kroku dodajemy olej słonecznikowy i mleko.

Patelnię należy posmarować delikatną ilością masła, a potem można zacząć smażyć naleśniki.

Po usmażeniu naleśników z obu stron można przejść do wykonania nadzienia. Twaróg należy utrzeć z cukrem i jednym jajkiem.

Uzyskaną, jednolitą masę należy zwinąć położyć na naleśnikach. Całość zwijamy w rulon.

Wszystkie naleśniki układamy na blaszce do pieczenia, a na sam koniec smarujemy je kwaśną śmietaną (jogurtem). Naleśniki wkładamy do piekarnika na 180 stopni, a potem zapiekamy całość przez 10 minut.

Po wyjęciu z piekarnika można cieszyć się smakowitym obiadem.

error: Content is protected !!