Zapiekane naleśniki – super przepis. Zrobisz je w 15 min. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych

Prosty przepis na smaczne zapiekane naleśniki z mięsem!

Czas przygotowania: 15 min / Czas pieczenia: 30 min

Z podanego niżej przepisu wychodzi 5 naleśniczków. Jeśli masz ochotę na więcej, po prostu zwielokrotnij proporcjonalnie podane składniki.

Składniki na farsz:

  • 350 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe, ale inne też się sprawdzi)
  • 100 g sera żółtego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej (do smażenia)

Sposób przygotowania:

Farsz:

Mięso przełóż do miski i przypraw solą i pieprzem. Dodaj do niego posiekaną cebulkę i czosnek (czosnek możesz także przepuścić przez praskę).

Następnie ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i również dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj farsz.

Ciasto:

Do osobnej miski wbij jajka, wlej mleko oraz dodaj sól. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Następnie na patelni rozsmaruj olej i rozgrzej ją. Naleśniki smaż z jednej strony, do momentu uzyskania złotego koloru.

Naleśniki:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Farsz umieść na nieprzysmażonej stronie ciasta i zawiń naleśnika w rulon.

Tak przygotowane naleśniki ułóż na blaszce (wysmarowanej olejem). Czas pieczenia wynosi 30 minut.

SMACZNEGO!

error: Content is protected !!