To nie byle jakie kluski, czasem nazywane są nawet niekoronowanym królem pierogów. Charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz lekką i puszystą konsystencją. Należy zauważyć, że to wszystko nie jest darmowe, kluska jest dość pracochłonna w przygotowaniu, a gotowanie zajmuje również godzinę. Jeśli jednak chcesz komuś zaimponować i przygotować bardziej luksusową przystawkę, ta kluska jest idealnym kandydatem.
Jest to kluska z dodatkiem bułek, ale w przeciwieństwie do zwykłej bułki jest cudownie puszysta, mimo że nie dodaje się do niej proszku do pieczenia ani ubitych białek. Zamiast tego zawiera całe jajka, ale także dużo masła, a czasem śmietany dla łagodniejszego smaku.
Kluski przypominają nieco nasze knedle, które są po prostu napowietrzane śniegiem z białek jaj, ale w przeciwieństwie do nich dodaje się do nich pokrojony w kostkę boczek lub wędzone mięso, co sprawia, że pierogi są jeszcze smaczniejsze. Tym samym zbliża się do popularnych w Bawarii czy Wiedniu pierogów, które często wzbogacane są też boczkiem.