Chleb wypiekany w 6 minut: robię na grilla, na śniadanie i do herbaty.

Przygotuj słynny chleb pita w domu według naszego prostego przepisu. Wypieka się go błyskawicznie, a jego wspaniały smak od razu Cię zachwyci.

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka jogurtu
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonych drożdży

Przygotowanie:

Do dużej miski dodaj cukier, sól i olej. Następnie dodaj jogurt i ciepłe mleko. Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Następnie dodaj mąkę i drożdże. Mieszaj i ugniataj rękami przez 4-5 minut. Wykonamy giętkie ciasto, które nie przykleja się do dłoni.

Przykryj ciasto i pozwól mu wyrosnąć przez 20 minut. Wyciskamy powietrze z ciasta. Przełóż na posypany mąką stół.

Ciasto rozwałkować rękoma i uformować w mały bochenek. Następnie posyp mąką i podziel na 12 części.

Wszystkie części ciasta rozwałkować na małe kulki. Użyj wałka do ciasta, aby rozwałkować ciasto na mniejsze kółko. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem.

Umieść blachę w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 6 minut w temperaturze 250°C. Po upieczeniu ostudzić chleb i podawać.

Smacznego!

error: Content is protected !!