Jeżeli szukasz przepisu na doskonały deser, który w mgnieniu oka zniknie ze stołu, dobrze trafiłeś: Jest niezwykle lekkie i puszyste, co w konsystencji przypomina lody. 

Poznaj wyjątkowy deser, który zachwyci Twoich gości wyjątkowym smakiem.

Gwarantujemy, że wszyscy smakosze będą prosić o dokładkę. Jego wygląd nie odbiega od wypieków spotykanych w najbardziej popularnych cukierni. Ten pieczony deser swoją delikatnością przypomina lody. Przygotowanie tego smakowego arcydzieła zajmuje tylko chwilę. Smak i wspomnienie po tych pysznościach będzie z Tobą o wiele dłużej.

Do przygotowania ciasta potrzebne będzie:

  • 100 g drobnego cukru do wypieków,
  • 100 g orzechów (zmielonych),
  • 40 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • szczyptę soli.

Jajka umyj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka odstaw, wykorzystasz je później do przygotowania kremu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy jajka się podniosą i piana będzie prawie sztywna rozpocznij dodawanie cukru. Stopniowo, łyżka po łyżce.  Zmielone orzechy wymieszaj z mąką. Dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 170stopni. Przygotuj formę o wymiarach 20cm na 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej delikatnie ciasto orzechowe i rozsmaruj po blaszce. Piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Wystudź.

Do przygotowania kremu budyniowego potrzebne będzie:

  • 4 żółtka (pozostałe po pieczeniu ciasta),
  • 350 ml mleka,
  • 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 80 g cukru,
  • pół kostki masła,
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
  • 120 g białej czekolady.

Do rondelka wlej mleko. Podgrzej. W osobnej misce roztrzep żółtka z dwoma rodzajami cukru i mąką ziemniaczaną. Dodaj jedną łyżkę lekko podgrzanego mleka. Dokładnie wymieszaj.

Następnie wlej mieszankę do gorącego mleka. Mieszaj aż do zgęstnienia. Gęsty krem zdejmij z ognia, aby uniknąć przypalenia.

Do gotowego kremu budyniowego dodaj startą białą czekoladę i masło w temperaturze pokojowej. Przykryj folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Ubij śmietankę na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj do niej krem budyniowy.

Po ostygnięciu upieczonego spodu, oddziel ciasto od krawędzi blachy. Wyłóż boki folią aluminiową lub paskami cukierniczymi. Na ciasto wyłóż wystudzony krem śmietankowo – budyniowy.

Polewa z białej czekolady – składniki: 

  • 40 g masła,
  • 70 g białej czekolady,
  • 30 g śmietanki kremówki.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Wymieszaj ze śmietanką.  Tak przygotowaną polewę wyłóż na krem.  Przed podaniem należy ciasto dobrze schłodzić. W idealnej opcji będzie to około 12 godzin w lodówce.

Smacznego!

error: Content is protected !!