Dzisiejszy przepis na winogrona jest idealny sposobem na to, by przechowywać nawet przez dwa lata owoce ze swojej działki, czy ogródka.

W pierwszej kolejności winogrona musimy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Usuwamy łodygi i oczyszczone winogrona upychamy do czystych słoików (pamiętaj aby wcześniej je dokładnie wymyć i osuszyć).

Do każdego słoika dodajemy jedną łyżkę cukru i uzupełniamy wolną przestrzeń wodą w temperaturze pokojowej. Jeżeli winogrona były zbyt słodkie, do każdego słoika można dodać odrobinę cytryny.

Następnie na dnie dużego garnka kładziemy ręcznik i wkładamy słoiki tak, aby do siebie nie przylegały. Na słoiki zakładami pokrywki (ale ich nie przykręcamy) i rozpoczynamy gotowanie. Po tym jak woda zacznie wrzeć gotujemy słoiki przez 15 minut, po czym wyjmujemy słoiki. Dopiero teraz możemy przymocować pokrywki, a słoiki stawiamy do góry nogami. Gotowe!

Po ostygnięciu słoiki odstawiamy do spiżarni i czekają na jesień czy zimę, aby przypomniały nam smak lata.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!