Ciasto na spód oraz kratka na górę:
Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto należy podzielić za dwie części jedno większa niż druga proporcjach 2/3 i 1/3. Następnie obydwie części należy schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Po wyjęciu z lodówki większą część ciasta należy rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Następnie ciasto należy ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut, po tym czasie spód należy wystudzić.
Przygotowanie masy serowej:
Ser należy trzykrotnie zmielić na przykład za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Masło należy zetrzeć cukrem i cukrem waniliowym do sporej wielkości miski. Po starciu masła z cukrem należy powoli po jednym żółtku dodawać do miski jajka, a później po łyżeczce zmielony wcześniej twaróg.
Zawartość miski należy ucierać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie do masy należy dodać mąkę i rodzynki. Osobno należy ubić białka jajek na sztywną pianę, później dokładnie wymieszać z zrobioną wcześniej masą serową.
Gdy to zrobimy naszą masę serową należy wylać na upieczony wcześniej spód. Natomiast pozostałą część ciasta należy rozwałkować i pokroić w paski. Z pasków należy ułożyć kratkę na wierzchu naszego ciasta, gdy to zrobimy kratkę należy dodatkowo posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Dzięki temu ta po upieczeniu będzie miała piękny rumiany kolor. Nasz sernik powinien trafić na około 50 do 60 minut do piekarnika nagrzanego na 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto powinno pozostać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami tak, aby mogło spokojnie ostygnąć.