Lekkie i puszyste – mogę jeść nawet codziennie: Te węgierskie naleśniki smaczne są nawet bez nadzienia.

Węgierskie naleśniki, które prezentujemy, charakteryzują się lekkim i puszystym ciastem. Bez problemu mogą być spożywane nawet bez jakiegokolwiek nadzienia.

Klasyczne naleśniki doskonale nadają się zarówno na śniadanie jak i kolację czy też obiad. Wszystko zależy od konkretnych preferencji. Można je podawać na wiele różnych sposób – słodko czy też wytrawnie. Jednak prezentowany przepis na naleśniki węgierskie to coś wyjątkowego. Są lekkie, puszyste, a do tego naprawdę bardzo proste w przygotowaniu.

Niezbędne składniki

  • olej
  • sól
  • cukier
  • 2 jajka
  • 15 gramów drożdży
  • 300 mililitrów mleka
  • 250 gramów mąki pszennej

Jak przygotować?

Do połowy przygotowanego mleka dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Następnym krokiem jest oddzielenie żółtek od białek.

Następnie białka dokładnie ubijamy wraz ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana. Do żółtek, które znajdują się w innym miejscu dodajemy wcześniej przygotowane drożdże z mlekiem i dodajemy resztę mleka z mąką.

Na koniec dodajemy pianę z białek i całość zostawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, ciasto dzielimy na porcję i smażymy naleśniki przez około 2 minuty na stronę. Na pewno będą smakowały.

error: Content is protected !!