Twój mąż Ci podziękuje – Idealne żeberka jak z restauracji: Przygotuj je zgodnie z tym przepisem.

Żeberka to przysmak, w którym zakochały się już miliony ludzi.

Jednak przygotowanie idealnych żeberek wcale nie jest proste. Prezentujemy przepis na pieczone żeberka, z których mięso wspaniale oddziela się od kości, a smak jest tak wyjątkowy, że podpasuje każdemu.

Składniki:

  • żeberka wieprzowe – 1,5 kg
  • rozmaryn
  • suszony czosnek
  • czarny pieprz
  • sól – 1,5 łyżeczki

Marynata:

  • musztarda – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • keczup – 3 łyżki

Przygotowanie

Żeberka myjemy i osuszamy, najlepiej ręcznikiem papierowym. Solimy i doprawiamy mięso z obu stron. Blachę okrywamy folią aluminiową i kładziemy na niej żeberka. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu posypujemy mięso rozmarynem. Ponownie zawijamy, tym razem w dwie warstwy folii i znowu wkładamy do piekarnika, tym razem na około godzinę.

W tym czasie szykujemy sos. Do małego garnka wlewamy wszystkie składniki, mieszamy. Włączamy palnik i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez 5 minut.

Po upieczeniu żeberek smarujemy je sosem i bez przykrycia pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

error: Content is protected !!