Koniecznie musisz spróbować warzyw z pieczarkami pieczonych w piekarniku. Latem spróbuj przyrządzić je na grillu – będą równie smaczne.
Zacznij od umycia i osuszenia warzyw. Teraz przygotujemy marynatę: Przeciśnij czosnek i połącz go z olejem i sosem sojowym.
Najlepiej, aby wszystkie warzywa i grzyby były podobnej wielkości. Przygotowane, pokrojone warzywa razem z pieczarkami włóż do woreczków foliowych (jedne włóż do drugiego, tak by były mocniejsze).
Włożone do woreczków warzywa zalej przygotowaną wcześniej marynatą, zawiąż worek i mocno wymieszaj zawartość. Tak przygotowane w marynacie warzywa zostaw na ok 40 minut. Pamiętaj aby od czasu do czasu obrócić opakowanie.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeśli już minęło 40 minut, wyłóż zamarynowane w sosie sojowym warzywa z grzybami i włóż do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Warzywa pieczemy ok 30 minut, ale pamiętaj, żeby po 15 minutach przemieszać delikatnie warzywa.
Dzięki temu unikniesz przywierania. Przyrządzone w ten sposób warzywa dobrze smakują jako samodzielny posiłek, ale również jako dodatek do dania głównego.