Jak przygotować ciasto na pierogi – Oto kilka ważnych kroków. Dzięki temu ciasto wychodzi zawsze idealnie

Pierogi jest to bardzo powszechne danie, uwielbiane niemalże przez każdego.

Dobrze współgrające elementy, stanowią sukces tej potrawy, dlatego warto posiadać przepis na ciasto, który będzie uniwersalny dla każdego rodzaju farszu.

Sposób przygotowania

Na przygotowaną przez nas stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, z której tworzymy kopiec z dziurą na samym środku. W tym samym czasie możemy zagotować wodę i odstawić ją na chwilę, żeby przestygła. Woda, którą potrzebujemy musi być cały czas gorąca, dlatego należy uważać, by jej za bardzo nie wychłodzić.

Gdy już mamy wszystko gotowe, wlewamy wodę we wcześniej zrobioną dziurę i mieszamy ciasto.

Wodę należy dolewać do momentu, aż połączy się z nią około ¾  wysypanej przez nas mąki. Następnie dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. W przypadku, gdy ugniatana masa jest zbyt gęsta, dodajemy do niej trochę wody, a gdy zbyt lepka – mąki.

Gdy nasze ciasto jest już gotowe, należy posypać stolnicę lub blat mąką. Następnie umieszczamy na niej wyrobioną przez nas masę i wałkujemy aż do uzyskania bardzo cienkiego placka (mniej niż 1 milimetr).

Otrzymany placek kroimy na wybraną wielkość i kształt. Gdy już wszystko jest gotowe, wystarczy przygotować farsz i zawinąć go w wytworzone przez nas ciasto.

error: Content is protected !!