Najlepsze udka z kurczaka: Zamarynuj je w tej mieszance, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach.

Niezwykle delikatne udka z kurczaka. Kurczak gościł już na naszych stołach w wielu odsłonach.

Żadne jednak nie było tak soczyste i idealnie rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na fantastyczną marynatę. Niesamowity przepis na najsmaczniejsze pieczone udka z kurczaka z portalu newsy.gotujmy. Mięso drobiowe jest stosunkowo delikatne i łatwe w przygotowaniu. Ponadto jest to jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa, jaki można znaleźć w sklepie.

Jest bogaty w wiele wartości odżywczych, które są tak istotne w racjonalnej i zdrowej diecie. Dlaczego więc odmówić sobie pieczonych udek z kurczaka na obiad? Udka z kurczaka są produktem stosunkowo tanim i stosunkowo łatwym w przygotowaniu.

Marynata odgrywa kluczową rolę, ponieważ dzięki niej mięso będzie aromatyczne i jednocześnie delikatne. Maślanka jest idealna do tej mieszanki! Marynowane w niej udka z kurczaka będą idealnie soczyste i rozpływają się w ustach.

Do marynowanych udek z kurczaka potrzebujemy:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • kilka ząbków czosnku
  • mielony biały pieprz
  • mielony ostry pieprz
  • słodka papryka
  • sól
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy . Do większej miski wlać maślankę. Dodać pieprz i wyciśnięty czosnek. Mieszamy to wszystko razem. Udka z kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Udka możemy również włożyć do zamykanej plastikowej torebki z marynatą i dobrze nią potrząsnąć, aby sos rozprzestrzenił się wszędzie.

Przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu wyjmij udka z lodówki i pozostaw je na 30 minut, aby osiągnęły temperaturę pokojową. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

Następnie wymieszaj udka z kurczaka z odrobiną oleju i ułóż je w naczyniu do pieczenia. Włóż formę do piekarnika. Piec około 45-60 minut.

W trakcie pieczenia kilkakrotnie polej marynatą uda. Tak przygotowane uda świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym i surówką z ogórków. Możemy podawać. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!