Tureckie ciasto faszerowane serem cheddar i feta. Ten przepis to mistrzostwo

Ciasto tureckie faszerowane serem cheddar i feta – sposób przygotowania

Jeśli masz ochotę spróbować czegoś nowego na przekąskę lub do kawy, pikantne ciasto z domowego ciasta francuskiego po turecku z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest to proste i szybkie, a wynik jest zdecydowanie tego wart.

Ciasto

  • mleko – 400 ml
  • jogurt – 98 gr
  • proszek do pieczenia – 10 gr
  • sól – 8 gr
  • zwykła mąka – 500 gr
  • masło – 200 gr
  • żółtko – 1 szt

Nadzienie

  • feta – 100 gr
  • cheddar – 50 gr

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jogurt i proszek do pieczenia. Następnie wszystko wymieszaj. Dodaj sól i mąkę i wymieszaj ciasto. Przetwarzaj to rękami lub robotem, aby było giętkie.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić na osiem równych części. Z każdego zrobić bułkę. Następnie rozwałkuj na placek o średnicy 20-25 centymetrów. Posmaruj wierzch roztopionym masłem i złóż na trzy części. Złożoną część ponownie posmarować masłem, a drugą trzecią złożyć i ponownie posmarować masłem. Następnie złożyć na trzy części z drugiej strony.

Weź drugi bochenek, zrób pasztecik i posmaruj masłem. Umieść złożone pierwsze ciasto na środku i zacznij składać i rozprowadzać masło jak w pierwszym przypadku. Następnie pozostaw parę złożonych ciastek na 30 minut.

Na rolce rozwałkuj podłużny prostokątny placek z każdej pary. Posyp startym cheddarem i mieszanką fety wzdłuż środka ciasta. Następnie złóż ciasto na jednej trzeciej długości, zobacz wideo. Tak przygotowane „strudle” układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ubij żółtko w misce i posmaruj nim wierzch każdej bułki. Następnie ostrym nożem wykonaj na nich kilka ukośnych nacięć. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz strudle przez 30 do 35 minut. Możesz podawać po ostygnięciu.

Smacznego!

error: Content is protected !!