Tort czekoladowy ze śmietaną i mlekiem skondensowanym. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Ciasto czekoladowe ze śmietaną – sposób przygotowania

Niezależnie od tego, czy chcesz upiec ciasto na przyjęcie urodzinowe, czy po prostu mieć ochotę na coś słodkiego, możesz zrobić to ciasto czekoladowe z kremem maślanym. Jest to stosunkowo proste, więc nawet początkujący w pieczeniu może sobie z tym poradzić.

Ciasto

  • jajka – 2 szt
  • sól – 1 szczypta
  • cukier – 120 gr
  • mleko – 150 ml
  • olej – 50 ml
  • zwykła mąka – 150 gr
  • kakao – 30 gr
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Krem

  • żelatyna – 1 torebka
  • woda – 50 ml
  • słodzone mleko skondensowane – 200 ml
  • śmietana do ubijania – 200 ml

Polewa

  • gorzka czekolada – 50 gr
  • krem – 40 ml

Przygotowanie

Ubij jajka w misce, dodaj sól i ubijaj, aż się spieni. Następnie stopniowo dodawaj cukier, mleko i olej. Na koniec przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do miski i wymieszaj ciasto.

Blachę o wymiarach 34×40 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto przez około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podziel na dwie równe połowy.

Chłodząc przygotować krem. Do sproszkowanej żelatyny dodać 50 mililitrów wody i wymieszać. Do miski wlej słodzone mleko skondensowane i śmietankę kremówkę i ubij na sztywno. Następnie do masy żelatynowej dodać około 2 łyżek śmietanki, wymieszać, wlać z powrotem do miski i ubić.

Włóż połowę korpusu do kwadratowej krawędzi ciasta. Następnie nałóż na nią krem ​​i przykryj drugą połową ciała. Następnie rozpuść czekoladę na lukier w kąpieli wodnej. Dodaj do niego ciepłą śmietankę, wymieszaj i nałóż polewę na wierzch ciasta.

Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a następnie podawaj. Smacznego!

error: Content is protected !!