W ramach programu redukcji wagi, nie należy pomijać tego specyficznego napoju, który stanowi uzupełnienie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej.
Jego stosowanie przyczynia się do szybszego usuwania tłuszczu z okolic brzucha oraz sprzyja ogólnej redukcji masy ciała. Proces przygotowania tego napoju jest prosty i może przynieść zaskakująco dobre efekty.
Składniki napoju i ich właściwości:
- Cytryny: działają moczopędnie, wspomagają eliminację toksyn i zawierają witaminę C, która jest silnym antyoksydantem.
- Cynamon: działa dezynfekująco, wspomaga detoksykację i przyspiesza metabolizm, co jest kluczowe w procesie odchudzania.
- Imbir: wspiera odchudzanie, redukuje wzdęcia i przyspiesza trawienie, co pomaga spłaszczyć brzuch.
Zastanawiasz się, jakie korzyści niesie za sobą ten napój? Oto one:
- istotnie wzmacnia system odpornościowy,
- korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia i serca,
- przyspiesza proces odchudzania i spalania tkanki tłuszczowej,
- poprawia metabolizm, nawet u osób w podeszłym wieku,
- wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne,
- wspiera profilaktykę oraz leczenie grypy i przeziębienia,
- posiada właściwości przeciwwirusowe.
Aby przygotować ten napój, będziesz potrzebować:
- 1 łyżeczkę miodu
- 2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sodę oczyszczoną do umycia cytryn lub alternatywnie ekologiczne cytryny, które wystarczy opłukać
- 1 litr wody
Instrukcja przygotowania:
- Zacznij od umycia cytryn sodą oczyszczoną lub po prostu opłucz je, jeśli są ekologiczne. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój i wyciśnij z nich sok.
- Imbir oczyść i pokrój na małe kawałki. Wraz z pokrojonymi skórkami cytryn, włóż go do garnka.
- Dodaj do wody cynamon i gotuj wszystkie składniki przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedź i ostudź napój. Kiedy napój będzie już zimny, dodaj wcześniej odłożony sok z cytryny i łyżeczkę miodu.
- Napój należy podzielić na porcje i przechowywać w szklanej butelce w lodówce.
Sposób użycia:
Spożywaj jedną filiżankę napoju codziennie, na pół godziny przed posiłkiem, lekko podgrzewając go przed spożyciem.