Ze zwykłej kapusty – dwa niesamowite przepisy, tak proste, tanie, a smakują rewelacyjnie.

Sukces odnalezienia zdrowszej i lżejszej diety oraz inspiracji właśnie osiągnięty został.

Sałatka z jabłkiem i kukurydzą prezentuje się następująco:

Składniki niezbędne obejmują:

  • 100 g zielonego jabłka
  • 400 g kapusty
  • sterylizowaną kukurydzę
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • 3-4 łyżki gęstego białego jogurtu
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • posiekany koperek
  • sól
  • przyprawy wedle uznania

Aby przygotować:

Cienkie plasterki z kapusty stwórz. Umyj ogórka, paski oraz pierścienie z niego wytnij.

Wszystko w misce połącz. Jabłko obierz, cienkie paski z niego wytnij i sokiem z cytryny polej.

Dodaj posiekanego koperku. Solą i pieprzem dopraw. Jogurt lub kwaśną śmietanę wlej (jogurt dla naprawdę dietetycznej sałatki rekomendowany jest).

Kukurydzę wmieszaj. Dobrze wszystko wymieszaj i gotowe. Smacznego!

Wartościowa sałatka z jajkami i kolendrą:

Składniki niezbędne obejmują:

  • 1-2 kawałki kolendry i koperku
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki gęstego białego jogurtu
  • 4 jajka na twardo
  • 400 g kapusty
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • przyprawy wedle uznania

Aby przygotować:

Kapustę i ogórka tak jak w pierwszym przepisie pokrój.

Posiekaną kolendrę i koperek dodaj. Jajka na twardo ugotowane białka i żółtka oddziel. Białka na małe kawałki pokrój, a żółtka widelcem rozgnieć.

Białka do warzyw w misce wmieszaj. Do żółtek sól, pieprz, olej, musztardę oraz śmietanę dodaj. Wymieszaj.

Z warzywami w misce połącz. Dobrze wszystko wymieszaj i gotowe. Smacznego!

error: Content is protected !!