Smakuje obłędnie i nie ma chemii. Już nie kupuję w sklepie. Domowa szynka wieprzowa – od dziś tylko tak przygotowuję.

Szynka wieprzowa bez chemii

Lubisz domowe szynki? Są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż te sklepowe, gdyż nie zawierają sztucznych aromatów i dodatków. Jak je przygotować?

Oto jeden z najlepszych przepisów dzięki któremu wasza szynka będzie soczysta, a zapach poczujesz w całym domu.

Składniki

  • polędwica wieprzowa (około 3 kg, ale możemy wykorzystać do tego przepisu także inny rodzaj mięsa)
  • cebula (2 sztuki)
  • marchewka (1 sztuka)
  • seler (3 sztuki)
  • rozmaryn (20 g)
  • tymianek (20 g)
  • czarny pieprz w ziarnach (2 łyżki)
  • liść laurowy (3 sztuki)
  • pomarańcza (2 sztuki)
  • cytryna (1 sztuka)
  • dżem pomarańczowy (6 łyżek)
  • sól (2 łyżki)

Przygotowanie szynki

Mięso przywiąż sznurkiem i włóż je następnie do blachy do pieczenia. Zalej je wrzątkiem tak, aby woda zajmowała 1/3 formy. Marchewkę, seler i cebulę obierz. Marchewkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę na cztery części. Wrzuć je do wody wokół mięsa, dodaj liście laurowe, pierz, rozmaryn oraz tymianek.

Skórkę z cytryny i pomarańczy zetrzyj na tarce. Dodaj je do formy. Wymieszaj następnie sok z cytryny z dwiema łyżkami soli. Wlej to do wody. Przykryj  formę folią aluminiową i włóż do nagrzanego na 170 stopni piekarnika. Piecz przez około 75 minut.

Wyjmij szynkę z piekarnika, zdejmij folię i odstaw blachę na pół godziny. Po tym czasie mięso przełóż na deskę do krojenia.

Zrób nacięcia w kształcie krzyża, dodaj jeszcze do mięsa sól i pieprz do smaku. Formę włóż ponownie do piekarnika na 20 minut. Posmaruj mięso dżemem pomarańczowym za pomocą pędzla kuchennego lub dłoni i posyp je rozmarynem. Włóż je następnie do piekarnika i piecz znowu przez co najmniej godzinę.

Po wyjęcie szynki ochłódź ją zanim podasz na stół. Smak tak przygotowanej szynki jest obłędny! Życzymy smacznego.

error: Content is protected !!