Lubisz domowe szynki? Są zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż te sklepowe, gdyż nie zawierają sztucznych aromatów i dodatków. Jak je przygotować?
Mięso przywiąż sznurkiem i włóż je następnie do blachy do pieczenia. Zalej je wrzątkiem tak, aby woda zajmowała 1/3 formy. Marchewkę, seler i cebulę obierz. Marchewkę oraz seler pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę na cztery części. Wrzuć je do wody wokół mięsa, dodaj liście laurowe, pierz, rozmaryn oraz tymianek.
Skórkę z cytryny i pomarańczy zetrzyj na tarce. Dodaj je do formy. Wymieszaj następnie sok z cytryny z dwiema łyżkami soli. Wlej to do wody. Przykryj formę folią aluminiową i włóż do nagrzanego na 170 stopni piekarnika. Piecz przez około 75 minut.
Wyjmij szynkę z piekarnika, zdejmij folię i odstaw blachę na pół godziny. Po tym czasie mięso przełóż na deskę do krojenia.
Zrób nacięcia w kształcie krzyża, dodaj jeszcze do mięsa sól i pieprz do smaku. Formę włóż ponownie do piekarnika na 20 minut. Posmaruj mięso dżemem pomarańczowym za pomocą pędzla kuchennego lub dłoni i posyp je rozmarynem. Włóż je następnie do piekarnika i piecz znowu przez co najmniej godzinę.