Domowy przepis na doskonałe pączki jogurtowe – Palce lizać.

Czy znasz pączki bez drożdży? Tak! To możliwe, aby je wykonać pomijając ten składnik. W dodatku zawsze się udają i smakują wyśmienicie.

Odkąd dziesięć lat temu poznałam ten przepis, wciąż do niego wracam i nie chcę już przygotowywać ich w inny sposób. Co więcej można je zrobić w każdej chwili, gdy tylko przyjdzie ochota na coś słodkiego, bowiem są błyskawiczne w wykonaniu.

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalne cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Składniki z lodówki wyjąć odpowiednio wcześniej, aby uzyskały temperaturę pokojową. Weź miskę i dodaj do niej jajka, sól, cukier oraz jogurt. Wszystko wymieszaj. Wsyp sodę oczyszczoną i wlej olej. (3 łyżki) Dokładnie wymieszaj dodane składniki. Mąkę przesiej przez sito i stopniowo dodawaj do pozostałych składników w misce.

Ponownie wymieszaj. Powstałe ciasto powinno mieć elastyczną i gładką konsystencję. Gdyby nadal takie nie było, możesz dodać jogurtu, mleka bądź mąki. Ciasto zawiń we folię i odłóż na 25 minut. Po tym czasie podziel je na dwie równe części i każdą rozwałkuj na grubość 1 cm.

Szklanką wycinaj kółka, a następnie w nich dziurkę za pomocą małego kieliszka. W ten sposób uzyskasz kształt typowego pączka z dziurką. Przygotuj patelnię, rozgrzej ją i nalej odpowiednią ilość tłuszczu. Wszystkie pączki smaż z obu stron na rumiano. Talerz wyłóż ręcznikiem papierowym i przekładaj na niego usmażone ciastka.

Przed samym podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!