Szybkie naleśniki nie tylko dla początkujących: Można je nadziewać dżemem i serem – Każdy może je zrobić.

Naleśniki uwielbiają zarówno młodzi, jak i starsi. Mamy dla Was przepis na szybkie naleśniki z kubka. Przygotuj te najlepsze, które świetnie smakują i jednocześnie oszczędzaj czas na przygotowanie.

Dlaczego warto robić naleśniki z kubka?

Możemy przygotować je nie tylko na słodko z marmoladą, masłem orzechowym, owocami, a może z kwaśną śmietaną, ale również na słodko z serem do smarowania lub pastą serowo-mięsną. Krótko mówiąc, każdy może przygotować naleśniki w sposób, który lubi.

Przepisy kubkowe są również praktyczne, ponieważ oszczędzają naczynia i czas. Nie ma potrzeby starannego ważenia ani skomplikowanych procedur. Dlatego często są pierwszymi daniami przygotowywanymi przez początkujących w kuchni.

Przepisy kubkowe używają kubków jako miarki. Zwykle jest to kubek o pojemności 250 ml. Ponadto używane są łyżki i łyżeczki do herbaty. W przygotowaniu mogą pomóc również urządzenia zwane naleśnikarkami. Nie trzeba ich smarować i są łatwe w obróbce.

Co wchodzi do ciasta naleśnikowego

Do ciasta używamy mąki (najlepiej gładkiej), mleka, jajek i soli. Można dodać trochę cukru waniliowego lub zwykłego. Nie jest to jednak regułą i tylko ciasto jest dostosowywane do tych naleśników, które docelowo uzyskają słodki nadzienie.

Na koniec, niektóre patelnie należy wytrzeć przed przygotowaniem naleśników (patelnie żeliwne i ze stali nierdzewnej nie wymagają smarowania lub wystarczy bardzo mała ilość tłuszczu). W przypadku wersji na słodko posłuży do tego masło lub olej. Na słono możemy wybrać smalec lub smalec, który nadaje naleśnikowi ładny aromat.

Na co uważać przygotowując naleśniki

Jeśli nie chcemy grudek, musimy najpierw wlać trochę mleka. Mieszamy z jajkiem, solą lub cukrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu, gdy wszystko dobrze się wymiesza, dolewamy resztę mleka. Gotowe ciasto należy odstawić na co najmniej pół godziny, aby napęczniało i było wtedy pięknie gładkie.

Niezbędnym krokiem jest również wlanie tylko niewielkiej ilości ciasta na patelnię, aby nie utworzyła się gumowata warstwa.

Jak zrobić szybkie naleśniki z kubka

Naleśniki mogą znaleźć się na stole w kilka minut. To bardzo szybkie przygotowanie.

Na naleśniki przygotować:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy (jeżeli mają być nadziewane słoną mieszanką, nie dodawać cukru)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Jak je zrobić?

Do miski wlewamy szklankę mleka, wbijamy oba jajka, szczyptę soli i cukier. Aby pomóc, weź trzepaczkę i wymieszaj z nią mieszaninę. Stopniowo dodawać mąkę, aż powstanie gęste ciasto. Na koniec dodać resztę mleka i ponownie wymieszać. Odstawiamy ciasto na co najmniej pół godziny.

W razie potrzeby natłuść patelnię, pozwól jej się rozgrzać. Następnie weź chochlę i wlej ciasto na patelnię. Rozprowadź równomiernie po całej patelni, mieszając. Smażymy patelnię z jednej strony, a gdy zacznie się falować na brzegach, odwróćmy ją i smażymy również z drugiej strony.

Gotowe naleśniki można nadziewać dżemem lub posypać cukrem. Zwiń naleśnik w rulonik lub złóż go w szalik. Smacznego!

error: Content is protected !!