Szybkie domowe drożdżowe bułeczki. Od teraz tylko tak robię ciasto. Wychodzą puszyste i pyszne
79 832
Masz ochotę na coś słodkiego i prostego w przyrządzeniu? Drożdżowe bułeczki to najlepsza słodka przekąska, a do tego są one proste w wykonaniu.
Składniki:
2 kg mąki
3 łyżeczki soli
3 szklanki mleka lub wody
dwa opakowania drożdży (każde po 10 g)
5 jajek
250 g masła
dowolne nadzienie
Sposób przygotowania:
Do ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru, część mąki oraz drożdże. Odstawić masę w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrośnie.
Do masy dodać jajka. Ubić to z cukrem oraz z solą. Później wsypać resztę mąki. Mieszając masę, należy stopniowo dodawać masło. Całe ciasto mieszać dopóki jego konsystencja nie będzie gładka.
Gotową masę przykryć ścierką i odstawić na około 2 godziny, w ciepłe miejsce. W czasie 2 godzin należy masę przewrócić 3 razy.
Gdy miną 2 godziny ciasto trzeba podzielić na części. Odstawić na chwile masę i później uformować z niej bułeczki, dodając w nie swoje ulubione nadzienie.
Następnie po 10 minutach bułeczki należy posmarować żółtkiem i wstawić je do piekarnika. Drożdżowe bułeczki piec w 200 stopniach przez 20 minut.