Tego uczą mistrzowie kuchni w swoich szkołach – Poznaj kulinarne sztuczki.

W jaki sposób osoby, zawodowo zajmujące się gotowaniem, przygotowują swoje bezbłędnie pyszne posiłki? Jak się okazuje – maja na to swoje sposoby, które skrzętnie ukrywają, jedynie niekiedy przekazując je uczniom.

Można jednak czasem podpatrzeć niektóre z nich i wykorzystać je na własny użytek. Poniżej przedstawiamy Wam kilka cennych wskazówek, pochodzących z kuchni, prowadzonych przez renomowanych specjalistów.

Soczyste mięso

Mięso bardzo często ulega w trakcie przyrządzania przesuszeniu. Istnieje jednak prosty sposób na uniknięcie sytuacji tego typu – wystarczy umieścić je w solance. Do jej przygotowania będą potrzebne 3 szklanki wody, 1/4 szklanki soli oraz 1/4 szklanki cukru.

Mięso, zanurzone w solance, wkładamy na chwilę do lodówki – należy przyjąć, że na 1 kg mięsa wystarczy 1 godzina, chociaż warto przy ustalaniu tego czasu uwzględnić również grubość porcji. Nie należy pod żadnym pozorem trzymać go w lodówce dłużej niż 8 godzin.

Przepyszne naleśniki

Do ciasta na naleśniki wystarczy dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany, by stało się ono puszyste, a sama potrawa zyskała dodatkowe walory smakowe.

Przyprawy

Aromat przypraw można znacząco poprawić, wrzucając je na patelnię i opiekając – aż do uzyskania aromatu – na średnim ogniu. Później można użyć moździerza, by stworzyć własną mieszankę.

Puree ziemniaczane

Aby puree było idealne wystarczy dodać do niego odrobinę masła i mleka. Przed tłuczeniem ziemniaków należy dokładnie je osuszyć.

Stek idealny

Nie należy smażyć kawałka mięsa, który właśnie został wyjęty z lodówki. Warto zaczekać, aż po 1 lub 2 godzinach osiągnie temperaturę pokojową – dzięki temu będzie się smażyć równomiernie i zawsze da idealne efekty, niezależnie od tego, jak bardzo wysmażone steki lubimy.

Lekkie ciasto

Aby ciasto miało idealną konsystencję warto do jego przyrządzenia użyć masła o temperaturze pokojowej.

Ryba z delikatną skórką

Przed smażeniem lub grillowaniem warto posmarować rybę cieniutka warstwą majonezu. Po dodaniu odrobiny soli uzyskamy przepis na idealna rybę. Przed spożyciem można ją dodatkowo doprawić sokiem z cytryny.

Cukier – nie tylko do potraw na słodko

Cukier może pełnić rolę przyprawy, podobną jak sól. Jeżeli dodamy jego niewielka ilość do potrawy, poprawi on jej smak, wydobywając wszelkie jego walory.

Jajka sadzone

Do ich przygotowania potrzebne będą jedynie 3 składniki. Na patelni należy roztopić pół łyżki masła, uważając, by nie zaczęło ono skwierczeć. Rozbijamy jajka i smażymy przez 4 minuty. Po dodaniu szczypty soli potrawa jest gotowa.

Czosnek – nie bój się go

Aby usunąć nieprzyjemnego zapachu czosnku w potrawie wystarczy dodać odrobinę soku. Jego smak będzie przy tym w dalszym ciągu znakomicie wyczuwalny.

Chrupiący chleb

Jeżeli pieczesz chleb w domu – ta porada jest właśnie dla Ciebie. Podczas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie z wodą. Dzięki parze chleb będzie idealnie wypieczony, a jego skórka – chrupiąca.

Idealna zupa kremowa

Zanim przystąpisz do gotowania – podsmaż warzywa  na zupę-krem na oliwie z oliwek. Smażenie spowoduje karmelizację zawartego w warzywach cukru, co poprawia ich smak. Ta sztuczka przyda się również podczas przygotowania gulaszu z warzywami.

error: Content is protected !!