Dawno nie jadłam tak pysznej szarlotki – cała rodzina oszalała na jej punkcie

Przygotuj pyszne ciasto z kremem jogurtowym i karmelizowanymi jabłkami. Ten przepis jest idealny na każdą okazję, a jego przygotowanie jest proste i szybkie.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 żółtka jaj
  • Szczypta soli
  • 80 g cukru pudru (6 łyżek / 2,8 oz)
  • 80 g stopionego masła (1 kij)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3 jabłka, pokrojone w kostkę
  • 40 g cukru (2,5 łyżki / 2,4 oz)
  • 5 g skrobi kukurydzianej (0,5 łyżki)
  • Sok z 1 cytryny

Krem:

  • 500 g greckiego jogurtu
  • 3 białka jaj
  • 50 g skrobi kukurydzianej (4 łyżki )
  • 1 łyżeczka wanilii
  • Szczypta soli
  • 130 g cukru (0,7 filiżanki )

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik:

  • Ustaw piekarnik na 180°C.

Przygotowanie ciasta:

  • W misce wymieszaj 3 żółtka, szczyptę soli i 80 g cukru pudru.
  • Dodaj 80 g stopionego masła i 1 łyżeczkę wanilii, dokładnie wymieszaj.
  • Przesiej 200 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Oddziel 1/3 ciasta i włóż do zamrażarki.

Przygotowanie nadzienia:

  • Obierz i pokrój w kostkę 3 jabłka, dodaj sok z 1 cytryny, 40 g cukru i 5 g skrobi kukurydzianej.
  • Podsmaż jabłka na patelni, aż będą lekko złote.

Formowanie ciasta:

  • Wyłóż formę do pieczenia (20 cm) ciastem, pokrywając dno i boki.
  • Dodaj karmelizowane jabłka i wyrównaj.

Przygotowanie kremu:

  • W dużej misce wymieszaj 500 g greckiego jogurtu, 50 g skrobi kukurydzianej i 1 łyżeczkę wanilii.
  • W osobnej misce ubij 3 białka z szczyptą soli na pianę, stopniowo dodając 130 g cukru, aż powstaną sztywne szczyty.
  • Delikatnie wymieszaj ubite białka z jogurtem.

Złożenie ciasta:

  • Wylej krem jogurtowy na jabłka.
  • Zetrzyj zamrożoną część ciasta na wierzch.

Pieczenie:

  • Piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut, aż wierzch ciasta będzie ciemnozłoty.

Podanie:

  • Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Ciesz się pysznym ciastem z kremem jogurtowym i karmelizowanymi jabłkami. Smacznego!

error: Content is protected !!