Ta włoska szarlotka z jednej miski smakuje nieziemsko. Przygotowanie trwa kilka minut i do piekarnika

Prezentujemy przepis na wyśmienitą włoską szarlotkę. Pachnie świetnie, a smakuje jak prosto z cukierni. Nie oprzesz się jej wyjątkowemu smakowi!

Składniki:

  • 100 g roztopionego masła,
  • 250 g cukru,
  • 5 kwaśnych jabłek,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • sok z cytryny,
  • 100 g mąki pszennej,
  • połowa opakowania proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka.

Ponadto:

  • masło i mąka do przygotowania foremki,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

Obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę pokrój na cienkie plasterki. Każdy z nich skrop sokiem z cytryny. Pozostałe składniki wrzuć do dużej miski i powoli, ale dokładnie wymieszaj. Rób to do momentu, aż otrzymasz gładkie ciasto. Weź okrągłą blachę i posmaruj ją masłem, następnie posyp mąką.

Ułóż plasterki jabłek i wylej na nie ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż deser. Piecz przez około 45 minut do momentu, aż nabierze apetycznego złotego koloru. P o ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem, by prezentowało się jeszcze lepiej.

error: Content is protected !!