„Szarlotka Trzy Szklanki”. Doskonałe ciasto na jesień – kolejny przepis w Twojej ulubionej kolekcji wypieków

Wczesna jesień to w polskiej kuchni tradycyjny sezon na jabłka. Te popularne i smaczne owoce doskonale nadają się na przetwory, kompoty i ciasta.

Przepisów na rozmaite dania związane z jabłkami jest całe mnóstwo, co nie znaczy, że nie możemy sobie pozwolić na kuchenne eksperymenty. Spróbujcie deseru o nazwie „Szarlotka Trzy Szklanki”. Jest naprawdę pyszny!

 Składniki

  • 5 jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
  • 180 g cukru
  • 150 g kaszy manny
  • 130 g mąki pszennej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier waniliowy

Przygotowanie

Mąkę, kaszę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy trzepaczki w głębokim naczyniu. To nasze suche ciasto.

 Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Jabłka myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich sok z cytryny.

Tortownicę lub inne naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem. Układamy na nim 1/3 suchego ciasta, a na nim 1/3 startych jabłek. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy składników. Ostatecznie szarlotka powinna składać się z 3 warstw ciasta i 3 warstw jabłek.

Polewamy ciasto mlekiem z masłem. Następnie nakłuwamy szarlotkę drewnianym patyczkiem, aby mleko równomiernie wsiąkało w ciasto. Szarlotkę pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.

Następnie wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy stanie się trochę chłodniejsze, posypujemy je cukrem pudrem. „Szarlotka Trzy Szklanki” jest gotowa do podania. Będzie smakować każdemu.

error: Content is protected !!