Przepisów na rozmaite dania związane z jabłkami jest całe mnóstwo, co nie znaczy, że nie możemy sobie pozwolić na kuchenne eksperymenty. Spróbujcie deseru o nazwie „Szarlotka Trzy Szklanki”. Jest naprawdę pyszny!
Mąkę, kaszę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia mieszamy przy pomocy trzepaczki w głębokim naczyniu. To nasze suche ciasto.
Tortownicę lub inne naczynie do pieczenia wykładamy pergaminem. Układamy na nim 1/3 suchego ciasta, a na nim 1/3 startych jabłek. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy składników. Ostatecznie szarlotka powinna składać się z 3 warstw ciasta i 3 warstw jabłek.
Polewamy ciasto mlekiem z masłem. Następnie nakłuwamy szarlotkę drewnianym patyczkiem, aby mleko równomiernie wsiąkało w ciasto. Szarlotkę pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.