Kaszel nie daje Ci normalnie funkcjonować: Poznaj przepis na skuteczny syrop, który zrobisz w swoim domu.

Potrzebujesz tylko kilku składników, aby zrobić mieszankę, która pomoże dzieciom i dorosłym w zatrzymaniu uporczywego kaszlu i jednocześnie oczyści płuca.

Z tego domowego przepisu warto skorzystać gdy zauważymy już pierwsze objawy choroby, dzięki czemu pokonamy ją znacznie szybciej. Ważnym składnikiem syropu będzie liść laurowy. Ma wiele właściwości prozdrowotnych – oczyszcza płuca, ale również świetnie działa na bezsenność.

W przepisie znajdziesz również imbir, który doskonale wspomaga odporność i eliminuje stany zapalne i choroby w naszym organizmie. Zarówno herbata, jak i syrop na kaszel z dodatkiem tych składników mają bardzo dobry smak. Już po 72 godzinach od przyjęcia pierwszej dawki domowego syropu poczujesz ulgę w objawach choroby.

W jakich dolegliwościach przepis może okazać się pomocny?

Przede wszystkim podczas grypy, przeziębienia czy innych infekcji, a także w walce z towarzyszącymi im objawami, takimi jak gorączka, kaszel czy stany zapalne. Stosowanie tego domowego przepisu przyspiesza też regenerację organizmu.

Jakich składników nie możesz pominąć, robiąc domowy syrop?

Przygotuj sobie 100ml wody, 3 liście laurowe, 100g cukru oraz 1/2 cytryny. Przygotowanie rozpocznij od podgrzania wody w małym garnku, do której następnie dodasz cukier. Mieszaj go do momentu całkowitego rozpuszczenia. Cytrynę pokrój w cienkie plastry, a następnie dodaj ją do garnka z wodą i cukrem.

Dodaj do tego liście laurowe, a całość gotuj do momentu, aż mieszanina nabierze złotego koloru. Po zagotowaniu zostaw do ostygnięcia, a następnie usuń wszystkie składniki i odcedź syrop.  Tak przygotowany domowy syrop należy przechowywać w lodówce. Dorośli powinni stosować go 3 razy dziennie, natomiast dzieci od 1 do 3 razy.

Przy objawach choroby świetnie sprawdzi się także lecznicza herbata z liśćmi laurowymi. Aby ją zrobić potrzebne Ci będą 3 liście laurowe, łyżka miodu, kawałek imbiru, 2.5 litra wody oraz połówka cytryny. Przygotowanie zacznij oś porwania liści laurowych na małe kawałki, które następnie należy włożyć do naczynia wypełnionego wodą.

Dodaj do tego imbir i wszystko gotuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie herbatę należy odcedzić. Dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny oraz miód. Zarówno syrop, jak i herbatę należy stosować tylko do momentu ustąpienia objawów.

error: Content is protected !!