Prawdziwe niebo w gębie. Jabłkowa Symfonia – najpyszniejsze ciast z jabłkami jakie jadłam.

Zaczynamy od biszkoptu. Oddziel najpierw białka od żółtek i ubij białka, aż powstanie sztywna piana. Dodawaj partiami cukier i mieszaj do czasu powstania gęstej i jednolitej masy. Następnie wrzuć żółtka i ucieraj je mikserem, aż połączą się z innymi składnikami.

Do miski wrzuć przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki. Wyłóż blachę o wymiarach 25×40 cm papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 160 stopni piekarnika na 40 minut.

Po wyjęciu pozostaw biszkopt to ostygnięciu. Kiedy już będzie zimny to przekrój go na dwie części. Jedną z nich możesz pozostawić nadal w blaszce do pieczenia. W celu przygotowania masy jabłkowej obierz jabłka ze skórki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztop łyżkę masła i wrzuć starte owoce.

Smaż je do 10 minut cały czas mieszając. Kiedy zdejmiesz patelnię z ognia to wrzuć do jabłek opakowanie galaretki i mieszaj, aż proszek się rozpuści. Następnie odstaw mieszankę do przestygnięcia. Teraz czas na masę budyniową. Do rondelka wlej dwie szklanki mleka i wsyp dwa opakowania budyniu.

Następnie dodaj cukier waniliowy. Kiedy wszystko się zagotuje pozostaw jeszcze rondelek przez pół minuty na niewielkim ogniu i nie przestawaj mieszać. Następnie odstaw mieszankę i przykryj ją folią spożywczą. Poczekaj aż porządnie ostygnie. Do gorącej wody wrzuć drugą galaretkę i zamieszaj, aż się rozpuści.

Pozostaw ją do ostygnięcia. W misce utrzyj 250 g masła za pomocą miksera i dodawaj partiami budyń. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Połowę przygotowanego kremu wyłóż na biszkopt, który znajduje się na blaszce do pieczenia. Rozłóż następnie masę z jabłkami i wyrównaj powierzchnię.

Namocz biszkopty w galaretce i poukładaj je na warstwie z jabłkami. Wstaw deser do lodówki, ale nie na dłużej niż 30 minut. Kiedy już stężeje wylej pozostałą galaretkę na biszkopty i ponownie wstaw ciasto do lodówki. Kiedy galaretka zastygnie to wyjmij deser i wyłóż na niego resztę masy budyniowej.

Przykryj to następnie drugą połową biszkoptu i dociśnij, ale tak, żeby ciasta nie zgnieść. Na sam wierzch przygotuj bitą śmietanę. W tym celu do miski wlej śmietanę kremówkę i ubij ją na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Kiedy uzyskasz już pożądaną konsystencję to wyłóż masę na ciasto. Posyp je jeszcze wiórkami czekoladowymi.

Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny. Deser jest gotowy. Życzymy smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!