Prawdziwe niebo w gębie. Jabłkowa Symfonia – najpyszniejsze ciast z jabłkami jakie jadłam.

Jabłkowa Symfonia – pyszne warstwowe ciasto z dodatkiem jabłek

Dzisiaj przygotowaliśmy dla was przepis na wyśmienite i bardzo efektowne ciasto, które składa się z kilku warstw. Znajdziemy tutaj biszkopt o korzennym smaku, masę budyniową, galaretkę, wiórki czekoladowe, bitą śmietanę oraz jabłka. Z pewnością nie pożałujesz poświęconego czasu.

Warstwy Jabłkowej Symfonii współgrają ze sobą idealnie, są bardzo aromatyczne, a ciasta wystarczy dla wszystkich domowników jak i gości. Jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania?

Składniki na biszkopt

  • jajka (6 sztuk)
  • cukier (1 szklanka)
  • mąka pszenna (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • zmielone goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon (1/3 łyżeczki)

Składniki na krem budyniowy

  • mleko (500 ml)
  • masło (250 g)
  • budyń waniliowy (2 opakowania bez cukru)
  • cukier (4 łyżki)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

Składniki na masę jabłkową

  • jabłka (1,5 kg)
  • masło (1 łyżka)
  • galaretka (1 opakowanie)

Dodatkowe składniki

  • podłużne biszkopty  (około 200 g)
  • czerwona galaretka (2 opakowania)
  • śmietana kremówka (300 ml)
  • cukier puder (1 łyżka)
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie

error: Content is protected !!