Przepis na pięknie pachnący strudel makowy z pysznym, wilgotnym nadzieniem. Tak dobrego jeszcze nie jadłaś.

Po upłynięciu czasu odlej wodę, a mak wymieszaj mikserem. W garnku zagotuj mleko wraz z cukrem, a następnie dodaj zmielony mak, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Tak przygotowaną masę gotuj jeszcze kilka minut, a potem ostudź.

Wyłóż zakwas na posypany mąką blat. Podziel go na równe 4 części i każdą z nich rozwałkuj w kształt prostokąta o grubości około 3 mm. Przygotowane przez Ciebie nadzienie makowe rozłóż równo po cieście i zroluj. Ciasto połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a górę ciasta posmaruj odrobiną oleju.

Piecz w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze do 200 stopni. Poczekaj, aż ciasto się zarumieni. Tak gotowy strudel możesz posypać cukrem pudrem dla smaku oraz pokroić. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!