Przepis na pięknie pachnący strudel makowy z pysznym, wilgotnym nadzieniem. Tak dobrego jeszcze nie jadłaś.

Najpierw wykonujemy ciasto. Drożdże rozkrusz w misce, następnie dodaj około łyżeczki mąki i cukru oraz wlej połowę mleka. Wymieszaj składniki i odstaw je na chwilę. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym, ponieważ drożdże muszą urosnąć.

W tym czasie, do drugiej miski wsyp przesianą mąkę, którą wymieszasz z solą, cukrem oraz olejem. Następnie wymieszaj, powoli dodając drożdże, na jednolitą masę. Ciasto do zakwaszenia odstaw w ciepłym miejscu, przykryte ręcznikiem na 30 minut.

W tym czasie robimy nadzienie z maku. Zmielony mak wsyp do miski, a następnie wlej do niej wrzącą wodę na około 2-3cm nad samym makiem. Odstaw go na 30-60 minut, żeby ostygł.

error: Content is protected !!