Staropolski przepis na kiszoną kapustę z jabłkami – receptura z notatnika mojej babci. Zdrowo i pysznie

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki są bardzo zdrowe dla jelit i całego organizmu. Kiszona kapusta należy do naturalnych i bardzo cennych probiotyków, a przy tym jest ona też prawdziwą bombą witaminową.

W kiszonej kapuście można znaleźć wiele pierwiastków mających zbawienny wpływ na ludzki organizm, między innymi ułatwiający trawienie błonnik, czy odpowiedzialny na zdrowe kości wapń.

Bardzo ważne jest jednak umiejętne kiszenie kapusty, by oprócz wartości odżywczych, posiadała ona również walory smakowe. Tradycyjny przepis na kapustę kiszoną z jabłkami w mojej rodzinie od pokoleń, kapustę z tego przepisu przygotowujemy każdego lata, by zimą cieszyć się swojskim smakiem i zdrowiem zamkniętym w słoikach.

Składniki:

  • Kapusta biała – 3 kg
  • marchewka – jedna duża sztuka lub dwie średniej wielkości
  • 3 średnie jabłka, najlepiej antonówki
  • sól – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

error: Content is protected !!