Jak zrobić uczciwy sos pomidorowy: Podstawą są wysokiej jakości pomidory i bulion. Piernik, tymianek i cynamon dodają smaku

Sos pomidorowy to bez wątpienia jeden z ulubionych w naszej kuchni.

Prawdziwy pomidor bez zamienników to perełka, choć można go przygotować na wiele sposobów. Jak przygotować najlepszy sos i jak zrobić go w nietradycyjny sposób?

Skąd wziął się sos?

Sos pomidorowy nie pochodzi z naszego kraju, został pierwotnie stworzony przez Włochów. Pierwszy spisany przepis można znaleźć w książce Il Cuoco Galante z 1773 roku autorstwa Vincenzo Corrado. Ta wersja służyła jako przyprawa w mniejszych porcjach. Ale podstawą były pomidory gotowane na parze z przyprawami.

Co jest podstawą sosu pomidorowego

Klasyczny czeski sos pomidorowy bazuje na wspomnianych już pomidorach i domowym bulionie wołowym , dzięki czemu świetnie smakuje. Tradycyjnie sos podawany jest z kawałkiem wołowiny. Doskonałego pomidora można uwydatnić nie tylko podsmażoną na złoto drobno posiekaną cebulą, ale także tartymi warzywami korzeniowymi. Latem najlepiej wykorzystać domowe gotowane i obrane pomidory, teraz zimą można sięgnąć po dobre pomidory sterylizowane.

Nie powinno zabraknąć przecieru pomidorowego i odpowiednich przypraw . Zwykle dodaje się liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz i czasem goździki . Dobrze jest dodać trochę cynamonu dla dopracowania smaku. Tradycyjnie jest również przyprawiany i zagęszczany tartym piernikiem. Nie należy zapominać o wysiłku. Jeśli chcesz zmiękczyć pomidora, sięgnij po śmietankę.

Jak zmienić sos pomidorowy

Jeśli kochasz klasycznego pomidora, ale chciałbyś ponownie spróbować czegoś nowego, możesz skorzystać z kilku wskazówek. Nadają się nie tylko smażone warzywa korzeniowe , ale również np. pieczona papryka, dzięki czemu sos będzie miał wyraźniejszy smak i piękny czerwony kolor. Do steku można dodać ocet balsamiczny, ale także kilka kropel soku z cytryny lub użyć skórki z cytryny.

Niektórzy ludzie nie tolerują kropli octu, inni trochę pełnotłustej musztardy. Jako przyprawę można również użyć wędzonej papryki lub tymianku. Możesz też doprawić swój ulubiony sos tak samo jak Tereza Hybšová, finalistka konkursu Masterchef Czechy 2022. .

Co powiecie na doskonały sos pomidorowy

Najlepszy sos pomidorowy to bogactwo smaków i aromatów z wysokiej jakości składników. A jak go przygotować? Będziesz potrzebować: 30 g masła, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 400 g pomidorów bez skórki z puszki, przecier pomidorowy, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego, 3 goździki, szczypta tymianku, szczypta cynamonu, kilka wyciśniętej cytryny, sól i śmietanka do smaku.

Jak to zrobić? Obierz i drobno posiekaj cebulę. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę, dodajemy cukier i smażymy do lekkiego karmelu. Posypać mąką, wymieszać trzepaczką i zalać bulionem. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj przez około kwadrans. Dodaj pomidory z puszki, zmiksuj i krótko gotuj, na koniec możesz dodać kilka kropel cytryny do smaku. Wlać śmietanę i wymieszać mikserem. Odcedź i podawaj.

error: Content is protected !!