W tym roku przygotuj również ten fantastyczny sos do spaghetti ze zbioru pomidorów. Przepis.

Przetwarzaj pomidory na zimę i przygotuj ten fantastyczny sos do spaghetti. Zimą wystarczy go wyjąć, raz dwa i obiad na stole. Jest wolny od zbędnych konserwantów i znacznie smaczniejszy niż kupowany w sklepie.

W rzeczywistości cieszy się takim powodzeniem w naszym domu, że dzieci rozsmarowują go nawet na kanapkach. Ten przepis jest bardzo prosty i smaczny.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 5-6 czerwonych papryczek
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 dl oleju roślinnego
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka oregano
  • 1 gałązka bazylii
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Umyj warzywa. Oczyść paprykę i cebulę. Posiekaj wszystko, łącznie z pomidorami.

Wlej olej do garnka i włóż go do ognia. Warzywa krótko podsmażyć na oleju. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz.

Na koniec dodajemy również prasowany czosnek. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody, ale warzywa powinny wypuścić wystarczającą ilość soku. Dusić na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj gałązkę rozmarynu, bazylii, oregano. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj 3 łyżki cukru (jeśli lubisz słodsze sosy, możesz dodać więcej).

Gotuj przez chwilę. Mieszamy. Jeszcze gorący przelej do wysterylizowanych szklanek.

Dokładnie zamknij pokrywką i odwróć do góry nogami. Pozostaw do ostygnięcia.

Przechowujemy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Gotowy sos użyj do makaronu lub spaghetti. Smacznego!

error: Content is protected !!