Zanim mięso zostanie duszone, spokojnie przygotowujemy dodatek, a w ciągu pół godziny możemy podać na stół gotowy obiad lub kolację.
Posolić i popieprzyć mięso. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony i odstawiamy na chwilę. Obierz, pokrój i posiekaj cebulę i ząbki czosnku. Do tłuszczu po mięsie dodać posiekaną cebulę, a po zeszkleniu także posiekany czosnek.
Oprószyć mąką i po usmażeniu zalać bulionem lub wodą. Dodać ajvar, ketchup i doprowadzić do wrzenia. Włóż mięso i powoli gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany dziki czosnek. Sos doprawić solą lub pieprzem, można go zmiękczyć śmietaną. Podawane z makaronem, ryżem, gnocchi, ale także z puree ziemniaczanym. Smacznego!