Soczyste steki w sosie – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Bardzo popularne mięso przygotowywane jest z dodatkiem pasty warzywnej ajvaru i łagodnego dzikiego czosnku.

Zanim mięso zostanie duszone, spokojnie przygotowujemy dodatek, a w ciągu pół godziny możemy podać na stół gotowy obiad lub kolację.

Składniki

  • 3 kawałki mięsa z szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ajvaru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka mąki zwykłej
  • 1 łyżka posiekanego dzikiego czosnku
  • szklanka bulionu lub wody
  • trochę śmietanki (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Proces przygotowania

Posolić i popieprzyć mięso. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony i odstawiamy na chwilę. Obierz, pokrój i posiekaj cebulę i ząbki czosnku. Do tłuszczu po mięsie dodać posiekaną cebulę, a po zeszkleniu także posiekany czosnek.

Oprószyć mąką i po usmażeniu zalać bulionem lub wodą. Dodać ajvar, ketchup i doprowadzić do wrzenia. Włóż mięso i powoli gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż mięso będzie miękkie. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany dziki czosnek. Sos doprawić solą lub pieprzem, można go zmiękczyć śmietaną. Podawane z makaronem, ryżem, gnocchi, ale także z puree ziemniaczanym. Smacznego!

error: Content is protected !!