Piekarnik nastaw na 200 stopni. Gdy temperatura osiągnie odpowiedni poziom, włóż blachę z kotletami na 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i kontynuuj pieczenie przez 30 minut. Podczas pieczenia nie jest konieczne obracanie kotletów.
Alternatywą dla piekarnika jest urządzenie Thermomix. Nalezy zastosowac tryb „pieczenie”. W tak nastawionym urządzeniu należy piec kotlety przez 30 minut. W połowie tego czasu obróć kotlety na drugą stronę.
Każde danie obiadowe staje się jeszcze smaczniejsze, gdy na talerzu pojawia się sos. Dla kotletów z piekarnika doskonale pasować będzie sos śmietanowy. Aby go przyrządzić należy wymieszać ze sobą posiekany czosnek, zioła, sól i pieprz. Następnie dodać śmietanę. Taki sos należy wlać do blachy z kotletami na około 15 minut przed końcem pieczenia.
Kotlety można podawać z ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką. Można też wykorzystać ryż, kaszę lub makaron. Do tego dania pasować będzie każda sałatka. Możesz wykazać się za każdym razem inną koncepcją. Uwieńczeniem tego pysznego dania jest ułożenie na szczycie zielonego elementu. Może to być kilka listków bazylii. To proste, szybkie i pyszne danie jest już gotowe. Smaczego!